Agrest na pniu – jak go uprawiać?
Agrest to jeden z krzewów, które chętnie są wybierane przez małych ogrodników. Agrest pienny, czyli agrest na pniu jest odmianą, która ładnie prezentuje się w ogrodzie, a dodatkowo ułatwia zbiory owoców i samą uprawę krzewu. Czy agrest pienny może rosnąć wszędzie? Jakie ma wymagania do uprawy?
Agrest na pniu – uprawa
Uprawa agrestu pienne nie jest trudna. Agrest na pniu to krzew o niewielkich wymaganiach środowiskowych. Jest odporny na mróz. Najlepsza gleba do jego uprawy, to gleba lekko kwaśna, gliniasta. Agrest na pniu najlepiej posadzić na stanowisko lekko zacienionym, z dużą ilością rozproszonego światła. Nalezy unikać sadzenia agrestu w miejscach bardzo nasłonecznionych, a także w pobliżu ścian budynków. Zbyt duża ekspozycja krzewów agrestu piennego na słońce wiąże się z ryzykiem poparzenia owoców i liści.
Zanim agrest zostanie posadzony, najlepiej zasilić glebę nawozami organicznymi. Najlepiej sprawdzi się kompost lub obornik. Można wykorzystać także nawozy mineralne. Agrest najlepiej sadzić jesienią, na przełomie września i października. Pozwoli to wzmocnić i zregenerować korzenie przed zimą. Krzew sadzi się na głębokości 15-20 cm. Jesienne sadzenie daje znacznie lepsze rezultaty niż sadzenie wiosną. Warto pamiętać, że agrest na pniu musi zostać podparty palikami, wbitymi w ziemię.
Agrest pienny – odmiany
Szkółka drzewek owocowych proponuje różne odmiany agrestu na pniu. Każda z popularnych odmian charakteryzuje się rozłożystymi koronami, które nadają krzewom atrakcyjny wygląd, a także ułatwiają zbiory owoców i pielęgnację. Odmiany agrestu są odporne na mróz. Jedną z popularniejszych jest Invicta. To odmiana angielska, o wczesnych i słodkich owocach. Jej najważniejszą cechą jest mała podatność na najważniejsze choroby. Kolejną odmiana odporną na choroby jest Niesłuchowski, czyli odmiana pochodząca z Ukrainy, Charakteryzująca się owocami o fioletowej barwie. Odmiana bezkolcową jest Pax, która pochodzi z Anglii. Ma duże, czerwone owoce, o lekko podłużnym kształcie. Owoce są słodkie, idealnie nadają się do deserów.
Skomentuj artykuł
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.