Do czego służy olej rydzowy?

Do czego służy olej rydzowy?

Na rynku w Polsce dostępnych jest wiele różnych typów olejów roślinnych. Przede wszystkim, można je podzielić na oleje rafinowane i nierafinowane. Z perspektywy naszego zdrowia, o wiele korzystniejszym wyborem są te w wersji nierafinowanej, które są tłoczone na zimno. Charakteryzują się one znacznie wyższą zawartością substancji odżywczych oraz zachowują więcej swoich naturalnych właściwości niż oleje, które były poddawane obróbce termicznej przy wysokiej temperaturze. Jednym z tego rodzaju olejów, który zasługuje na naszą szczególną uwagę, jest olej rydzowy. Czym się wyróżnia ten tłuszcz tłoczony na zimno i w jakich celach można go używać? Przekonajmy się!

Olej rydzowy – zastosowanie w kosmetyce

Olej rydzowy (inaczej olej z lnianki) znajduje zastosowanie w kosmetyce, m.in. jako składnik kremów. Sprawdzi się w pielęgnacji włosów – jako serum na zniszczone końcówki lub preparat do olejowania włosów. Może być także wykorzystywany do masażu.

Olej rydzowy w kuchni

Olej rydzowy posiada także wiele walorów kulinarnych. Ze względu na charakterystyczny, wyrazisty smak stanowi świetne uzupełnienie surówek czy sałatek. Powinien być dodawany do potraw na zimno (nie jest zalecany do obróbki termicznej). To zdrowy dodatek do pieczywa lub potraw mięsnych i rybnych serwowanych na zimno. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce przez okres podany na opakowaniu.

Olej z lnianki posiada szereg walorów prozdrowotnych. Jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, co wyróżnia go na tle innych olejów. Sprawdzi się w wielu chorobach przewlekłych (zwłaszcza o podłożu zapalnym). U osób zdrowych uzupełni dietę w cenne kwasy tłuszczowe i zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Olej rydzowy wzmacnia odporność

Duża ilość witamin oraz kwasów omega wpływa również pozytywnie na naszą odporność. Wystarczy, że każdego dnia będziemy spożywać małą łyżeczkę tego rodzaju tłuszczu. Już po kilku tygodniach zauważymy, że nasz organizm jest mniej podatny na przeziębienia czy infekcje. Warto zatem mieć ten fakt na uwadze szczególnie w okresie jesienno-zimowym i jeszcze latem rozpocząć naturalną suplementację wspomagającą odporność.

Poprawa wzroku – olej rydzowy na wzrok

Olej rydzowy to bogate źródło witaminy A. Substancja ta ceniona jest przede wszystkim za właściwości wpływające pozytywnie na nasz wzrok. Sprawia ona bowiem, że fotoreceptory znajdujące się w siatkówce oka pracują zdecydowanie lepiej. Dzięki temu widzimy wyraźnie zarówno za dnia, jak i w ciągu nocy. Po taki rodzaj tłuszczu powinny zatem sięgać głównie osoby, których oczy narażone są na liczne uszkodzenia.

Skomentuj artykuł