Najciekawsze naturalne produkty, które mogą zastąpić Ci mięso
Wegetariańskie i wegańskie posiłki coraz częściej goszczą w polskich domach i stają się silną alternatywą dla mięsnej diety. Wiele osób nie je mięsa ze względów ideologicznych, jednak nie zawsze jest to możliwe z powodu braku ciekawych produktów, które mogłyby smakować i dawać pożywienie. Warto więc dokładnie prześledzić te produkty, które z powodzeniem mogą zastąpić mięso w codziennej diecie.
Tofu jako pionier
W awangardzie zmian w diecie wegetarian na czele kroczy tofu. Jest jednym z najstarszych znanych „zamienników” mięsa i często występuje w daniach kuchni azjatyckiej. Głównym składnikiem tego jedzenia są ziarna soi. Podobnie jak dzieje się to w przypadku bardzo podobnych tempeha i TVP. Większość z nich występuje bardziej jako zamiennik mięsa drobiowego. Szczególne znaczenie mają w kuchni marokańskiej, gdzie takie jedzenie jest naturalne od wielu wieków. Co ciekawe z tofu można przyrządzić zarówno nuggetsy, jak i tradycyjne kotlety. Z kolei tempeh ma bliżej do struktury i smaku mięsa ryby.
Grzyby
Ciekawe jest to, że to właśnie grzyby mogą zastąpić mięso w kuchni wegańskiej. Co jeszcze ważniejsze nie muszą to być puste kalorie, jak to jest w przypadku wielu ich gatunków. Na przykład boczniaki, które do tego rodzaju przepisów są wykorzystywane najczęściej, to grzyby mające bardzo wiele składników odżywczych i białka. Dzięki temu oraz dzięki mięsistej strukturze świetnie sprawdzają się jako zamiennik mięsa wieprzowego czy drobiowego. Chętnie dodawane są do makaronów, ryżu czy zup, jak choćby w przepisie na wegańskie flaki. Ciekawym pomysłem są także kotlety do burgerów z nich wykonane.
Fasola, soczewica i rośliny strączkowe
Oczywiście w wielu przypadkach to właśnie rośliny strączkowe są głównym składnikiem dań dla wegan. Warzywa strączkowe mają wiele witamin, ale przede wszystkim – i tu fasola jest nie do pobicia – zawierają bardzo dużo niezbędnego białka roślinnego. Są pożywne i można je przyrządzić na naprawdę wiele sposobów – w formie kotletów czy jako główny element gulaszu. Są także pasztety na zimno i wiele więcej. Z kolei królową w tym zestawieniu jest soczewica. Może być nie tylko mieloną wołowiną, ale także wieprzowiną czy dziczyzną. Świetnie sprawdza się w zupach, na burgerach czy jako główny składnik gulaszu.
Wiele firm eksperymentuje z mięsem, które nim nie jest, tworząc pomysły takie jak beyond meat, ale przede wszystkim warto zwrócić się w stronę warzyw, by jeść pożywnie, zdrowo i ekologicznie.
Skomentuj artykuł
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.