Suszenie grzybów

Nie wiedziałeś, jak to robić, teraz masz gotową odpowiedź! Oto jak suszyć grzyby

Okres grzybobrania w pełni, jesień zapowiada się mokra i ciepła, a to sprzyja pojawieniu się pięknych okazów. Jednak nawet jeśli już uda Ci się nazbierać pełne kosze, niekoniecznie musisz wiedzieć, co z nimi zrobić. Czasem warto zasuszyć je, by później znalazły swoje miejsce w wigilijnych uszkach i wielu innych potrawach. Tylko jak zrobić to prawidłowo?

Dlaczego w ogóle suszyć grzyby?

Najważniejszą zasadą w przypadku grzybów jest to, że trzeba je zjeść niemalże od razu. To znaczy po zerwaniu, już w domu, trzeba przygotować z nich posiłek tego dnia lub ewentualnie następnego, ale raczej grzyby nie powinny leżeć. Dlatego jeśli zbiorów jest zbyt dużo, trzeba się nimi szybko zająć i… najlepiej ususzyć. Skoro składają się w 92% z wody, należy je delikatnie pozbywać jej metodą naszych babć albo zdecydować się na pomoc współczesnej technologii i wybrać piekarnik. Tu jednak trzeba zachować ostrożność.

Zanim do piekarnika, czas na słońce

Oczywiście idealną sytuacją jest, gdy masz trochę miejsca na zewnątrz i możesz podsuszyć grzyby na słońcu. Aby to zrobić, będziesz potrzebować gazety, na który ułóż je i wystaw na słońce. Najważniejsze jest osuszenie śluzu z kapeluszy, bo dzięki temu grzyb nie będzie przywierał do piekarnika i nie będzie się sklejał w trakcie suszenia. Pamiętaj, że nie wolno grzybów myć przed suszeniem. Tej wody chcesz się przecież pozbyć i jeżeli zdecydujesz się na suszenie mokrych grzybów, będzie to trwało o wiele dłużej niż powinno.

Przed wsadzeniem do piekarnika musisz przebrać grzyby. Sprawdź, czy nie ma robaczywych, usuń końcówki nóżki, by poradzić sobie z korzonkiem i ściółką. Jeśli to zrobisz, czas na pokrojenie ich. Kapelusze przekręć i potnij na plasterki. Nie muszą być bardzo cienkie, a ich wielkość nie ma aż takiego znaczenia. Do tego przepołów nóżkę grzyba. Tak przygotowane, gotowe będą do suszenia w piekarniku.

Czas na piec

Suszenie w piekarniku wymaga ustawienia odpowiedniej temperatury. Nie możesz doprowadzić do tego, że podniesie się ona powyżej 50 stopni Celsjusza. Musisz także postawić na termoobieg. Grzyby rozłóż na blaszce wypełnionej gazetą z najzwyklejszego papieru. Papier kredowy może się tu nie sprawdzić. Możesz także wybrać gęstą kratkę, co jest najłatwiejszym rozwiązaniem. Kolejne elementy rozkładaj w bliskim sąsiedztwie, ale równomiernie. Każdy element musi być odsłonięty, a grzyby nie mogą się stykać. Co jakiś czas musisz też obrócić blaszkę czy kratkę o 180 stopni. Pamiętaj też, by uchylić drzwiczki piekarnika.

Jak długo? Jeśli grzyb jest dobrze pokruszony, złamie się pod Twoim naciskiem palca. I to cały sposób na suszenie grzybów w domowych warunkach.

Skomentuj artykuł