Pożywne mistrzów

Śniadanie mistrzów – przepis kulinarny marki Eisberg

Jakie śniadanie zrobi wrażenie na domownikach? Na dobry początek dnia idealnie sprawdzi się efektowne jajko w koszulce. Bardziej wyszukane od tradycyjnej jajecznicy, podane w towarzystwie zielonej porcji warzyw – szpinaku i rukoli oraz chrupiącego tosta zadowoli nawet najbardziej wysmakowane gusta. Takie dobrze zbilansowane, zapewniające odpowiednią porcję energii śniadanie, oprócz tego, że jest zdrowe, wygląda niczym z modnej restauracji.

Składniki:

pół szklanki Szpinaku młodego marki Eisberg

pół szklanki rukoli Rukoli marki Eisberg

2 jajka

½ awokado

3 łyżki octu spirytusowego

2 litry wody

płatki chili do dekoracji

pieczywo

Dressing:

3 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

Przygotowanie:

Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing – oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.

Skomentuj artykuł