Tajemnica wypieku najlepszego chleba – zobacz, która forma jest najlepsza

Tajemnica wypieku najlepszego chleba – zobacz, która forma jest najlepsza

Samodzielne upieczenie chleba wielu osobom wydaje się zadaniem wyjątkowo trudnym. Tak naprawdę nie ma się czego obawiać — do stworzenia pysznego, domowego pieczywa wystarczy nam sprawdzony przepis, odrobina wprawy i cierpliwości oraz odpowiednia forma. Zobacz, w jakim naczyniu wypieczesz ulubiony rodzaj chleba.

Pieczywo z keksówki

Osoby rozpoczynające przygodę z wypiekaniem chleba w domu, mogą przyrządzić smaczne pieczywo w zwyczajnej keksówce. Wielu z nas nawet nie będzie musiało jej kupować, ponieważ w tym samym naczyniu wypieka się również ciasta, czy pasztety. Takie formy produkowane są z różnych tworzyw, a najczęściej spotyka się keksówki wykonane z metalu. Warto pamiętać, że należy je wyłożyć papierem lub natłuścić przed włożeniem do piekarnika. Co ważne, w takim naczyniu nie powinno się wypiekać chleba na naturalnym zakwasie, który wchodzi w reakcję z metalem.

Formy do pieczenia ze stali węglowej

Stal węglowa pokryta jest nieprzywieralną powłoką, dzięki czemu forma nie musi być natłuszczana ani wykładana papierem. To bardzo trwały i odporny na uszkodzenia materiał. Świetnie przewodzi ciepło, dlatego bardzo chętnie używają go piekarze z większym doświadczeniem. Takie naczynie może przybierać różne kształty, co umożliwia przygotowanie rozmaitych wypieków. Przy pomocy formy ze stali węglowej można upiec nie tylko bochenek chleba, ale także małe lub większe bagietki.

Wypiekanie w naczyniu ceramicznym

Naczynie ceramiczne umożliwi wypiekanie chleba na tradycyjnym zakwasie, ponieważ nie będzie ono wchodziło w reakcję z pieczywem. Formy wykonane z tego tworzywa dłużej się nagrzewają, dlatego chleb powinien znajdować się w piekarniku kilka minut dłużej. Korzystanie z ceramicznego naczynia sprawi, że bochenek będzie chrupiący na zewnątrz i miękki oraz bardzo delikatny w środku. Ceramiczną powłokę warto zabezpieczyć przed przywieraniem poprzez natłuszczenie jej masłem lub obsypanie otrębami.

Formy do chleba z silikonu

Formy do wypieków wykonane z silikonu zapewniają największą wygodę — bardzo łatwo jest je myć i przechowywać. Chleb pieczony w takim naczyniu będzie miał wybrzuszenia, ponieważ silikon jest wyjątkowo elastycznym materiałem. Na rynku można znaleźć bardzo wiele foremek z tego tworzywa, które umożliwiają przyrządzanie różnych rodzajów pieczywa, takich jak:

  • strucle,
  • bułki do hot-dogów,
  • bagietki,
  • bułki do hamburgerów,
  • chałka.

Odpowiednia forma to podstawa przygotowania smacznego i ładnego bochenka chleba, dlatego warto wybrać profesjonalny sprzęt, który posłuży nam przez dłuższy czas. Bogatą ofertę form do pieczenia można znaleźć na przykład w sklepie Recucina – https://recucina.pl/k/pieczenie/formy/formy-do-chleba/.

Skomentuj artykuł