Z czego powstaje prawdziwy kebab?
Obserwując różne punkty gastronomiczne, które wyrastają niczym grzyby po deszczu w dużych i małych polskich miastach, przyzwyczailiśmy się do tego, że wszędzie można spotkać lokale, gdzie podaje się kebab. Trudno znaleźć Polaka, który nie lubiłby tej potrawy. Czy jednak zawsze mamy do czynienia z prawdziwym kebabem? Okazuje się, że jeżeli dokładnie przeanalizujemy to, co dostajemy do ręki, to będą to potrawy, które będą się różnić i to znacznie od tych oryginalnych.
Charakterystyka tradycyjnej tureckiej potrawy
Zwykle, gdy przejdziemy się do jakiegoś baru szybkiej obsługi w Warszawie albo w Krakowie, czy też w jakimś powiatowym mieście, to będziemy mieli do dyspozycji dwa lub trzy rodzaje kebabu. Głównym składnikiem może być tu mięso, ale nie tylko. Zauważmy, że z uwagi na pewną modę gastronomiczną, która zwraca uwagę coraz większą na potrawy dla wegetarian i wegan, można też natrafić na kebaby z falafelem.
Poza tym powszechną praktyką jest dodawanie mięsa wieprzowego albo drobiowego, które jest zmielone. Nie zastanawiamy się na tym zbytnio z uwagi na zwykłą niewiedzę i niezorientowanie w sprawie i podawany jest nam taki kebab w Jaroszewicach albo w innym mieście. Tymczasem prawdziwy kebab powinien być przygotowany z kurczaka albo baraniny. A jeszcze ważniejszą kwestią będzie to, że mięso wykorzystane w potrawie nie może być przemielone. Powinno być pocięte na drobniutkie kawałki. Dzięki temu będzie ułatwiać konsumpcję. Skrawki mięsa nadziewane są na rożen, który obracając się, będą opiekane.
Tureckie kebaby to więcej niż jedna potrawa
Osoby niezorientowane w tej dziedzinie mogą być zaskoczone, jak dużo wariantów tureckich kebabów będzie występować w ofercie restauracji i barów. Na przykład doner kebab to najpopularniejsza wersja, która przewiduje baraninę, kurczaka albo wołowinę. Jest też adana kebab, który zawiera z kolei tylko mięso z baraniny, ale także pomidory i sałatę. Całość grilluje się z turecką kaszą bulgur. Nie zapominajmy o iskender kebab. To placek, który smarowany jest i jogurtem, na który kładzie się skrawki mięsa i warzywa.
Skomentuj artykuł
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.