Gotowanie na parze

Zalety gotowania na parze

Od zawsze słyszymy, że gotowanie na parze jest zdrowe. Być może nawet lubimy niektóre warzywa przygotowane w ten sposób, ale ich największym problemem jest delikatność w smaku, by nie powiedzieć, że jego brak. Jednak odpowiednio przygotowane potrawy na parze potrafią być naprawdę wyjątkowe. Jakie są zalety takiego gotowania?

Zdrowie jest najważniejsze

Nie można nie zacząć od rzeczy oczywistej, choć niejedynej. Poprzez użycie pary w wielu produktach, na przykład warzywach, pozostaje o wiele więcej witamin, które normalnie są rozpuszczane w wysokiej temperaturze wody. Podobnie w trakcie gotowania czy smażenia wiele minerałów wyparowuje. Tutaj są zamknięte w środku i następnie znajdują się w jedzonym pokarmie. Jeśli więc ktoś szuka dań lekkostrawnych, ale wciąż pożywnych i smacznych, powinien pomyśleć o parze.

Smak i wygląd mogą zaskakiwać

Dla wielu problemem dań gotowanych na parze jest ich smak, ale pokazuje to tylko to, że nie potrafimy tego robić w domach. W wielu restauracjach ten sposób przygotowywania mięsa czy ryb jest bardzo często wykorzystywany, a przy tym łatwiej osiągnąć efekt łał, czyli zachwycić nie tylko smakiem, ale i konsystencją. Jedzenie rozpływające się w ustach, z doskonałą kompozycją dodatków, na przykład niebanalnego puree czy warzyw, to coś, za co wielu da się pokroić. A przecież jest jeszcze wygląd, który pozostaje o wiele bardziej elegancki niż po zwykłym pieczeniu czy smażeniu.

Szybko i wygodnie

Wielkim plusem gotowania na parze jest to, że można je wykonywać niemalże wszędzie. Ta metoda jest bardzo szybka, dlatego dania są przygotowywane o wiele prędzej niż na przykład wówczas, gdy wybieramy pieczenie. Wielkim plusem jest też to, że nie trzeba zajmować się parowanymi produktami spożywczymi. Robią się same i na pewno się nie przypalą, co sprawia, że wystarczy wyznaczyć im czas i czekać na przygotowane i pięknie parowane smaki. Jeszcze jednak kwestia wiąże się z wygodą, a mianowicie sprzątanie. Podczas gotowania na parze nie ma przywierających, przypalonych mięs czy ryb, więc o wiele szybciej można wyczyścić codziennie używane produkty.

Parowanie nie takie bez smaku, jak je malują?

Odpowiednie przygotowanie potraw na parze wymaga umiejętności, jednak smak, konsystencja i wartości odżywcze, które pozostaną w produktach zdecydowanie wynagradzają starania. Dlatego warto mieć na uwadze fakt, że zmiana przyzwyczajeń gastronomicznych może nie mieć negatywnego wpływu na codzienność, a można zyskać wiele niebanalnych, bardzo smacznych przepisów.

Skomentuj artykuł